Pafos, najslikovitiji grad Kipra

Pafos je jedno od glavnih letovališta Kipra i specifičan je po tome što je spoj dva grada, Kato Pafosa (Donji Pafos) i Ktima Pafosa (Gornji Pafos), a svaki je drugačiji na svoj način. Dok je Ktima trgovački deo grada, gde živi i radi lokalno stanovništvo, u Kato Pafosu je raj za turiste, jer su u njemu smešteni hotelski kompleksi. Sunčani Pafos toplog mora ima dugu tradiciju, pa je nekada bio i glavni grad Kipra i to u vreme antičke Grčke i Rima.

Pafos, Najslikovitiji Grad Kipra

Severni deo grada, Ktima Pafos, jeste mirnija polovina i pravi centar grada. On je odoleo ekspanziji turističkih građevina, ali i sačuvao mediteranski duh i arhitekturu. Poseduje impresivan kolonijalni stil i nekoliko zanimljivih muzeja, kao i odlične taverne. Zanimljivo je da se u njemu i dalje nalazi i turski kvart, Mouttalos, decenijama nakon invazije Turske prilično oronuo i zapušten, ali i dalje interesantan istorijski lokalitet.

Kato Pafos je, sa druge strane, već dugo svetleći, turistički centar, sa beskrajnim nizom kafića, atmosfere upotpunjene veselom muzikom i zabavom. Kao južni deo grada, izlazi na obalu mora, duž koje se smenjuju hoteli i restorani. Gradski centar je smešten na nekoliko kilometara obale i blistave plaže, sa divnim šetalištem pokraj marine.

Pafos, Najslikovitiji Grad Kipra

Već sam Pafos  je oaza po sebi, a mala peščana uvala u kojoj se ušuškan i spokojan smestio hotel Elysium 5*  je oaza u oazi. Uživaćete u miru i tišini, nežnim zvucima talasa i vetra u palmama, koji blago rashlađuje kožu punu sunca. Na vama je da se odlučite da li ćete koristiti uslugu punog pansiona i prepustiti se u potpunosti odmoru, ili pak želite da upoznate i gastronomske znamenitosti Kipra u nekom od brojnih, i ne zaboravimo reći, odličnih restorana u Kato ili Ktimo Pafosu, pa ćete se odlučiti za polupansion ili noćenje sa doručkom. Za ljubitelje mediteranske kuhinje, preporuka je restoran Zafron, dok za one kojima je draži ukus orijentalne hrane, odličan meni ima restoran Apmene. Svakako, gosti se mogu i odlučiti za jedan od pet a la carte restorana u okviru samog hotela. Osim spomenutog, hotel ima i dva bazena (otvoreni i zatvoreni), kao i dva teniska terena, fitnes i aerobik centar, spa centar, biblioteku i prostoriju za igranje šaha.

Kipar  je samo jedna od destinacija u ponudi turističke agencije „1 A Travel“, a da biste videli šta je to još zanimljivo u ponudi za sezonu koja je pred nama, posetite zvaničan sajt agencije, ili se informišite pozivom call centra na 011/655 78 00.

array(6) { ["post_type"]=> string(3) "any" ["posts_per_page"]=> string(1) "5" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["ignore_sticky_posts"]=> bool(true) ["tax_query"]=> array(1) { [0]=> array(3) { ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["terms"]=> array(1) { [0]=> string(3) "327" } ["field"]=> string(7) "term_id" } } ["orderby"]=> array(1) { ["rand"]=> string(3) "ASC" } }