Izleti u Egiptu

Vodimo vas u potpuno drugačiji svet, u jednu tajanstvenu, očaravajuću, misterioznu zemlju, u zemlju faraona. Sigurno ste pogodili da je u pitanju sunčani i topli Egipat! Zemlja piramida, sfinge, neverovatnog Kaira, Luksora, mnogobrojnih arheoloških nalazišta i pustinjskog peska. Zemlja koja je zaista „dar od Nila“, koji je bio i ostao izvor života Egipta. Zemlja Crvenog mora, koje nosi takvo ime zbog bogatstva podvodnog sveta. Nije slučajnost što je Hurgada treći ronilački centar sveta, sa obalom dugom četrdesetak kilometara, prelepim svetlim peskom i kristalno bistrom vodom boje safira, sa nizom luksuznih hotela. Nenadmašan šarm Egipta, među palmama i raskošnim hotelima, u senci piramida, ostaće zauvek urezan u vaše pamćenje i poželećete uvek da mu se vratite.

Letovanje u Hurgadi nije potpuno ukoliko ne provedete dan na nekom od zanimljivih izleta, zato izdvajamo za vas nezaobilazne lokalitete u Egiptu za obilazak.

ADVENTURE SAFARI

Avantura koja počinje vožnjom džipovima po pustinji i slikanjem fatamorgane. Vožnja se nastavlja do beduinskog sela, jedinstvene prilike za upoznavanje sa pravim Beduinima i uživanje u čaju i nargili, uz zanimljivu priču vodiča o ovim nomadskim plemenima i njihovoj kulturi. Poseta beduinske apoteke, gde su posetiocima predstavljeni prirodni lekovi i čajevi koje koriste, kao  i obilazak beduinske pekare, gde se može videti tradicionalni način pečenja hleba i naravno isprobati, interesantan su uvid u način života Beduina. Nikako ne treba propustiti ni jahanje kamila, nakon čega sledi povratak u glavni centar i poseta terarijuma sa najrazličitijim vrstama zmija, guštera i drugih reptila. Posle toga počinje za mnoge najuzbudljiviji deo izleta, prvo kratka obuka o korišćenju kvadova ili četvorotočkaša, a onda i vožnja u koloni, koja traje 45 minuta sa pauzom za slikanje, da bi svi mogli sa sobom da ponesu uspomene za ceo život. Izlet je upotpunjen i vožnjom “spidera”, koja traje oko 20 minuta, a zatim se služi večera i jedno bezalkoholno piće uz folklorni program (egipatski derviš, trbušni ples i fakir šou). Za kraj jednog fenomenalnog dana, pred povratak u Hurgadu, prava je magija posmatranje planeta i meseca teleskopom na veličanstvenom i vedrom, zvezdanom nebu.

SUNRISE SAFARI

U ranim jutarnjim časovima, pre izlaska sunca, počinje vožnja džipovima od hotela, kroz još uvek mračnu pustinju. Stajanje za posmatranje spektakularnog izlaska sunca nad peščanim beskrajem, obilazak beduinskog sela uz posluženje u vidu čaja i tradicionalnog hleba pripremanog pred vama, obilazak beduinske apoteke, jahanje kamila, poseta terarijuma u glavnom centru, uzbudljiva vožnja kvadova i četvorotočkaša uz obuku, vožnja “spidera” i tradicionalni orijentalni doručak. Sve će vas ovo sprovesti kroz deo bogate egipatske kulture i vratiti unazad u vreme kao vremeplov. Zaista iskustvo koje se ne zaboravlja!

Izleti U Egiptu

LUKSOR

Poseta Luksoru je jedinstveno putovanje kroz vreme, u prestonicu stare egipatske civilizacije i davno doba egipatskih kraljeva, kraljica i božanstava. Može se reći da je najveći svetski muzej na otvorenom, sa kojim se na najlepši način možete upoznati krstareći rekom Nil. Nakon dolaska u Luksor u jutarnjim časovima, počinje obilazak hrama Karnak, najvećeg hrama na svetu, koji je građen preko 2.000 godina, i nalazi se na istočnoj obali Luksora. Pustolovina se nastavlja posetom male fabrike za izradu papirusa, a zatim plovidbom Nilom ili prelaskom na zapadnu obalu Luksora brodićem u trajanju od par minuta, do restorana. Savršen predah uz najlepše specijalitete orijenta koja bude sva čula. Nakon ručka sledi obilazak Doline kraljeva, mistično mesto grobnica faraona i njihovih najbližih, čije arheološko istraživanje traje već 300 godina. Među njima najpoznatija i najkasnije otkrivena je Tutankamonova grobnica, sa hodnikom dugim 9 metara. Razgledanje se nastavlja u jednoj od radionica za obradu alabastera, vrste mekog, belog mermera, koji je specifičan po tome što su ga stari Egipćani koristili u izradi sanduka za mumije. U poseti hrama kraljice Hatšepsut, saznaćete sve zanimljivosti o prvoj ženi koja je krunisana sa svim počastima kao kralj, a ne kraljica, i dobila svih 5 počasnih imena faraona. Nakon priče o jednoj od najpoznatijih žena – faraona koje su vladale Egiptom, izlet se završava posetom Memnonovih kolosa, dve masivne statue faraona Amenhotepa III.

Izleti U Egiptu

KAIRO

Kairo je glavni grad Egipta, ali i najveći grad u Africi i na Bliskom istoku. Čudesan grad istorije, najstarijih spomenika čovečanstva, večnih misterija i legendi, jedinstvena lekcija iz istorije na otvorenom, i grad koji je sa razlogom nazvan “Majkom sveta”. Poseta Kairu počinje panoramskim razgledanjem grada, na putu do centra, a zatim obilaskom čuvenog Nacionalnog arheološkog muzeja, kоji čuva preko 160.000 eksponata, među kojima je i bogatstvo faraona Tutankamona, na zasebnom spratu muzeja. Nakon slobodnog vremena za samostalne obilaske, počinje lagana plovidba Nilom felukama, tipičnim jedrenjakom Egipta, i ujedno najbolji način za upoznavanje sa kontrastima fascinantnog Kaira. U blizini piramida organozovan je ručak u restoranu, da bi se napunile baterije za odlazak na plato Gize, gde se nalaze tri najpoznatije piramide, napravljene kao počivališta kraljeva. Autobusom se zatim odlazi do Dolinskog hrama faraona Kefrena sa Sfingom, čuvarom piramida. Svojom veličanstvenošću očarala je i slavnog Napoelona, prilikom njegovog pohoda na Egipat, pa smo sigurni da će, ukoliko se nađete ispred nje, i u vama izazvati divljenje. Na kraju izleta predviđena je poseta fabrike za proizvodnju esencijalnih ulja i parfema. U Hurgadu ćete se sa ovog izleta sigurno vratiti puni utisaka i sa divljenjem prepričavati svoju pustolovinu.

Izleti U Egiptu

RAJSKO OSTRVO

Da li ste nekada zamišljali kako ste daleko od gradske gužve, na mirnom ostrvu, obasjanom toplim suncem, a pred vama prozirno, tirkizno more, koje miluje meki pesak? Vaša maštarenja postoje, na Rajskom ostrvu, nadomak Hurgade, koje zaista opravdava svoje ime. Dan počinje okupljanjem u jutarnjim časovima u marini novog centra Hurgade, i ukrcavanjem na lep i uredan brod, na kom su tokom celog izleta putnicima na raspolaganju voda i bezalkoholna pića. Vožnja do prvog koralnog grebena traje oko 45 minuta, gde je predviđen snorkling, sa maskama i perajima. Jedinstvena prilika za uživanje u čarima netaknutog bogatstva Crvenog mora, prelepim skupinama raznobojnih korala i drugih vrsta morskog sveta. Nakon toga, organizovan je ručak na brodu, a potom se nastavlja vožnja brodom do sledećih koralnih grebena, gde je predviđen drugi zaron, među drugačijim vrstama korala.  Vožnja brodom se nastavlja do ostrva u popodnevnim satima, gde počinje uživanje na kilometarski dugoj peščanoj plaži sa belim puderastim peskom. Ovde ćete pronaći potpuni mir, pod suncobranima od lišća palme, dok je pred vama prizor kao sa najlepših fotografija. Kupanje i sunčanje na ovom ostrvu je hedonizam u pravom smislu reči. Pred smiraj dana, ponovo ukrcavanje na brod, i uz laganu arapsku muziku plovidba ka spektakularnom zalasku sunca nad Hurgadom.

RAJSKO OSTRVO – ORANGE PLAŽA

Nakon ukrcavanja na brod u marini u novom centru Hurgade, vožnja oko 20 minuta do lokacije gde je predviđena zabava uz vodene sportove (quadro i banana) u trajanju od pola sata. Vožnja se nastavlja do božanstvene Orange plaže gde vas čeka i doručak u orijentalnom stilu. Boravak na plaži i kupanje sjajno su iskustvo, posebno za ljubitelje interesantnih fotografija, jer je odlučno mesto gde biste zabeležili nezaboravne trenutke na ljuljašci ili ležaljci u vodi ili lazy bag foteljiama pod suncobranima. Nakon posete ostrva sledi vožnja brodom do prvog koralnog grebena, gde je predviđen prvi zaron među najrazličitijim bojama. Na brodu pauza za ručak i osvežavajuće piće, a zatim i drugi zaron na jednoj od predivnih lokacija na otvorenom moru. Polazak za Hurgadu predviđen je u popodnevnim časovima.

Izleti U Egiptu

KVAD SAFARI

Ovaj izlet namenjen je svima koji su avanturističkog duha. Polazak je ujutru, nakon doručka, i podrazumeva tročasovnu zabavu, vožnju kvadovima kroz pustinju do beduinskog sela, oko 25 kilometara, gde ćete biti u prilici da uživate u ispijanju domaćih beduinskih čajeva, obilasku beduinskog sela i jahanju kamila.  Nakon vožnje, povratak u hotel u jutarnjim časovima, do 11.30, i slobodan ostatak dana za odmaranje na plaži i sabiranje utisaka nakon uzbudljivog početka dana.

DOLPHIN HOUSE

Ukoliko čeznete da plivate među najmilijim stanovnicima mora, delfinima, ovo je savršen izlet za vas. Dan se započinje plovidbom na otvorenom moru, do mesta sa najvećim brojem delfina, njihovog prirodnog staništa, gde vam se pruža sjajna prilika za iskustvo koje se pamti ceo život, dok vam u susret plivaju delfini i ponosno se razmeću svojom lepotom, iznova i iznova izvirujući iz plavetnila vode. Nakon toga, doživljaj je upotpunjen snorklingom, a između dva zarona i ručkom po principu švedskog stola, uz piće po želji. Sledi plovidba nazad do marine i povratak za Hurgadu, koji je planiran oko 15:30.

DOLPHIN SHOW

Još jedna prilika za druženje sa delfinima, sada u potpuno drugačijem okruženju. Izlet podrazumeva posetu delfinarijuma/bazena u mestu Makadi Bay, na oko 25 kilometara od Hurgade. Ovde ćete gledati predstavu sa savršeno dresiranim delfinima, morskim lavovima i fokama, u trajanju od sat vremena. Ove predivne životinje u prisustvu sjajnih dresera nikako vas neće ostaviti ravnodušnim, a nakon beskrajno zabavnog programa imaćete čak i priliku za plivanje i slikanje sa delfinima.

Izleti U Egiptu

RONJENJE SA BOCAMA

Mnogima omiljen i najlepši izlet u Hurgadi. Namenjen je, kako ljubiteljima ronjenja, tako i svima  koji žele da uživaju u čarima Crvenog mora, koje odlikuje izuzetno bogatstvo raznovrsnih korala i riba. Izlet podrazumeva 2 zarona sa kompletnom ronilačkom opremom, uz konstantnu pratnju instruktora, od kojih pre samog zarona dobijate detaljne instrukcije, tako da nije potrebno nikakvo iskustvo ili predznanje. Polazak je u jutarnjim satima, posle doručka, kada počinje plovidba do prvog koralnog grebena. Prvi zaron traje oko 20 minuta i podrazumeva ronjenje do oko 7 metara dubine. Nakon toga se plovidba nastavlja do druge lokacije, gde je zaron u istom trajanju, ali na dubini do 10 metara. Između dve lokacije za zaron, na brodu se poslužuje ručak na bazi švedskog stola.

Izleti U Egiptu

GRAND AQUARIUM

Grand akvarijum je jedan od brojnih zanimljivih izleta u Hurgadi, imajući u vidu da je svrstan među najvažnije akvarijume na svetskom nivou. Sadrži 1.200 izuzetno retkih morskih stvorenja, među kojima je veliki broj riba i retkih vrsta životinja koja nastanjuju Crveno more. U prizemlju je akvarijum koji sadrži 10 miliona kubika vode, pa je zbog svoje veličine ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Duž akvarijuma, na dubini od 11 metara ispod površine, prostire se stakleni tunel, čija dužina iznosi 48 metara. Šetajući tunelom možete da posmatrate lepotu riba, ajkula i ostalih morskih stvorenja, a videćete i ronioce kako se igraju sa ajkulama i hrane ih. Sasvim uzbudljivo iskustvo!
Na drugom spratu Grand akvarijuma nalazi se veliki izložben prostor, gde se mogu videti retka morska stvorenja sa svih strana sveta, kao što su riba lav, pingvini, morske lisice, pirane, američki krokodili, i još mnogo toga zanimljivog, što vam prepuštamo da otkrijete na licu mesta. Izvan akvarijuma, tu je i zoološki vrt sa interesantnim životinjama, od kojih neke ne možete videti na našim prostorima.

Izleti U Egiptu

SEA SCOPE

Sea scope je izlet koji podrazumeva plovidbi na brodu sa staklenim dnom. Brod isplovljava u jednom od tri termina, u 9, 11, ili 15h i plovi do mesta sa najboljim skupinama korala i vrstama riba. Imaćete jedinstvenu priliku da ceo morski svet vidite kroz stakleni pod, tačnije donji deo broda, a tu je predviđen i snorkling, u trajanju od oko 20 minuta. Ceo program traje oko 2 sata, i posebno je zanimljiv za mlađu populaciju. Zatim se brodom plovi nazad do marine, odakle je povratak do hotela. Tokom izleta na brodu se služi jedno piće, voda ili sok.

array(6) { ["post_type"]=> string(3) "any" ["posts_per_page"]=> string(1) "5" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["ignore_sticky_posts"]=> bool(true) ["tax_query"]=> array(1) { [0]=> array(3) { ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["terms"]=> array(1) { [0]=> string(3) "327" } ["field"]=> string(7) "term_id" } } ["orderby"]=> array(1) { ["rand"]=> string(3) "ASC" } }