Upoznajte veličanstveni Egipat

Veliki broj naših turista je već imao prilike da upozna čari prelepog Egipta i da uživa u toplom moru, hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima, i ronjenju u okruženju prelepih korala. Ali možda najbolji način da se upoznate sa gotovo celokupnom bogatom istorijom Egipta, a ujedno ne propustite i uživanje u moru Hurgade, jeste da se odlučite za neverovatno krstarenje rekom Nil.

Poznato je da je istorija Egipta duboko povezana sa ovom rekom, pa se samim tim i najveći deo kulturno-istorijskog nasleđa nalazi u dolini reke Nil, koja vekovima predstavlja samo srce ove države. Tokom ovog prelepog krstarenja pored Kaira, sa piramidama u Gizi, i čuvene Aleksandrije, moguće je detaljno se upoznati sa brojnim znamenitostima i gradovima Egipta, kao što su samo neki od navedenih:

Luksor

Luksor je grad u Gornjem (južnom) Egiptu. Ima oko milion stanovnika. Kao mesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva „najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom“, a ruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. Preko reke, na drugoj obali Nila, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice, koji uključuju Dolinu kraljeva i Dolinu kraljica. Milioni turista iz svih krajeva sveta svake godine dolaze da posete te spomenike, a njihovo prisutstvo je ekonomski temelj ovog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu bazu za putovanja Gornjim Egiptom, te je omiljeno turističko odredište, sam po sebi, i kao početna i završna stanica krstarenja Nilom.

Asuan

Grad koji se nalazi na kataraktu pored Velike asuanske brane, nosi simbol trgovačke prestonice u doba srednjeg veka, a za vreme drevnih Egipćana je bio glavni grad nubijskog dela Egipta. Mnogi pisci su napisali svoja dela u hotelu Katarakt, koji se nalazi pored Kičerinovog ostrva na Nilu. Ovde se nalazi i kamenolom odakle je vađena građa za mnoge arhitektonske džinove-spomenike, koji i danas prkose zubu vremena na lokalitetima širom Egipta. Turisti obavezno posete i botaničku baštu, koja je zadivila mnoge vladare koji su osvajali ovu teritoriju.

Kom Ombo

Duguje svoje ime egipatskom nazivu Nubt („Grad zlata“), kojim se ističe njegova značajna uloga u trgovini tim dragocenim metalom. Nalazi se pored mesta Ombos. Hram Kom Ombo kulturna je građevina koja je bila posvećena božanstvima Sobeku s krokodilskom glavom i (Haroerisu) Horusu sa sokolovom glavom. Danas ovde živi oko 60.000 stanovnika, koji su većinom Nubijci koji su ovde naseljeni kada je pravljena Asuanska brana.

Edfu

Edfu je mesto koje nosi ime hrama koji takođe potiče iz Ptolomejskog doba i posvećen je božanstvu Horusa. Veliki broj kočija i trgovaca čine ovo mesto interesantnim za turiste koji ovde dolaze brodovima.

Naša preporuka su dve predivne ture na brodu, jedna kraća, pod nazivom Krstarenje Nilom i Hurgada, gde se 4 noći provodi na brodu, a ostale noći u odabranom hotelu u Hurgadi, a za one koji imaju dovoljno vremena da se detaljnije upoznaju sa bogatom istorijom Egipta, a ujedno i za uživanje u moru Hurgade, tu je dvonedeljni program krstarenja pod nazivom Krstarenje Nilom, Hurgada i Kairo, koji omogućava uvid u gotovo kompletno bogatstvo koje ova prelepa država može da ponudi. Na vama je samo da se odlučite koji program je po vašoj meri i da se prepustite uživanju.

array(6) { ["post_type"]=> string(3) "any" ["posts_per_page"]=> string(1) "5" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["ignore_sticky_posts"]=> bool(true) ["tax_query"]=> array(1) { [0]=> array(3) { ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["terms"]=> array(1) { [0]=> string(3) "327" } ["field"]=> string(7) "term_id" } } ["orderby"]=> array(1) { ["rand"]=> string(3) "ASC" } }