Politika privatnosti i zaštita podataka - 1 A Travel turistička agencija

Politika privatnosti i zaštita podataka

Poštovani posetioci,

Dobro došli na našu internet prezentaciju. Kako biste se osećali sigurno i opušteno prilikom posete, želimo da vas informišemo o pravilima koje primenjujemo vezano za prikupljanje, upotrebu i čuvanje ličnih podataka.

Politika privatnosti

Za prikupljanje i obradu podataka odgovorna je turistička agencija 1 A Travel d.o.o. Beograd (matični broj 20405317, PIB 105525494).
Politika privatnosti reguliše praksu prikupljanja informacija od korisnika prilikom korišćenja naše internet prezentacije, kao i njihovo skladištenje u našim bazama podataka. Pored toga, ona objašnjava kako i zašto prikupljamo i koristimo Vaše lične podatke, kao i na koji način ih štitimo.

Zaštita podataka o ličnosti
Pristupom na našu internet prezentaciju dajete saglasnost da možemo da koristimo podatke koje ste ostavili na sajtu. Podatke o Korisnicima, prikupljene tokom procesa registracije, strogo čuvamo i koristimo isključivo u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.
Navedene podatke ne dostavljamo trećim licima, osim u slučaju da su ti podaci javno poznati ili u slučaju da postoji izričit nalog sudskog i/ili upravnog organa Republike Srbije da takav podatak dostavimo. Ostavljanjem e-maila, imena i sl. pristajete na skladištenje ovih informacija, ali ne i na njihovo dalje plasiranje.
U slučaju da prava ličnosti i/ili druga prava jednog Korisnika budu ugrožena od strane drugog Korisnika, o tome ćemo obavestiti nadležne državne organe.

Anonimnost
Zaštita privatnosti posetilaca je veoma važna, stoga je naša internet prezentacija dizajnirana na način da se može koristiti anonimno.

Podaci o posetiocima internet prezentacije
Određene podatke koje dobijamo prilikom Vaše posete našoj internet prezentaciji, privremeno čuvamo na našem serveru. Prikupljene podatke čuvamo anonimno u skladu sa važećim zakonskim propisima i koristimo ih isključivo za interne potrebe, u statističke svrhe, u cilju poboljšanja kvaliteta sadržaja internet prezentacije, njene funkcionalnosti i dizajna.
U pitanju su sledeći podaci: stranica sa koje je datoteka zatražena, ime datoteke, datum i vreme upita, količina prenetih podataka, status pristupa, opis tipa web pretraživača koji koristite i IP adresa računara sa koje tražite određenu datoteku.

Podaci vezani za Online rezervaciju

U svrhu zaključenja ugovora obrađujemo sledeće podatke:

  • Podaci svih putnika Podaci nosioca ugovora / kontakt osobe
  • Lična titula (Mrs. Mr, Chd, Inf) Adresa stanovanja
  • Ime, prezime Broj telefona
  • JMBG E-mail adresa
  • Broj pasoša
  • Datum rođenja

E-mail adresu koristimo za slanje informacija o rezervaciji, kao i za potvrdu rezervacije. Prema želji, na datu mejl adresu možemo Vam dostavljati i promotivne mejlove naše agencije, sa sadržajem prilagođenim Vašim potrebama. Na ovakvu vrstu pošte možete uložiti prigovor u bilo kom trenutku slanjem mejla na info@1atravel.rs.
Podatke potrebne za zaključenje ugovora čuvamo u skladu sa zakonskim rokovima čuvanja i brišemo ih nakon isteka tog perioda. Vaše podatke ćemo zadržati onoliko dugo koliko je potrebno da obradimo Vaš nalog i plaćanje, da odradimo refundaciju sredstava, odgovorimo na eventualnu žalbu ili da Vam pružimo promotivne informacije na koje ste se prijavili.
Ukoliko je neophodno, lični podaci mogu biti prosleđeni pravnim licima uključenim u izvršenje ovog Ugovora, npr. hotelijeru, aviokompaniji, aerodromu ili kreditnim institucijama za obradu plaćanja.

Obrada podataka na osnovu saglasnosti
Posetioci našeg sajta imaju mogućnost da se registruju za dobijanje besplatnog newsletter-a, koji sadrži aktuelne turističke ponude naše agencije.
Informacije potrebne za registrovanje su ime, prezime i e-mail adresa. Odjava sa mejling liste je moguća u svakom trenutku putem linka “odjavi se sa liste za newsletter”, koji je sastavni deo svakog newsletter-a.

Obrada podataka radi ispunjenja zakonskih obaveza
Prikupljene podatke obrađujemo kako bismo ispunili zakonske obaveze. Podaci kao što su ime, prezime, JMBG, broj pasoša, broj telefona i adresa biće izbrisani nakon isteka potrebnog perioda čuvanja.

Upotreba kolačića (cookies)
Prilikom posete našoj internet prezentaciji, određene informacije se u nekim slučajevima čuvaju u obliku kolačića (cookies) na vašem računaru. Njihova uloga je da prepoznaju osobine posetioca i da u skladu sa time optimizuju internet prezentaciju. Kolačići mogu, na primer, da olakšaju navigaciju i da omoguće viši stepen prilagođenosti korisniku.
Kolačići su tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem hard disku prilikom poseta internet prezentacija. Oni su bezbedni za vaš računar i nisu vidljivi trećim licima. Omogućavaju da se identifikuje računar korisnika i da se informacije čuvaju određeni vremenski period.
Ukoliko na našoj internet prezentaciji prihvatite kolačiće, oni će ostati na Vašem računaru 30 dana, osim ukoliko ih u međuvremenu ne obrišete. Kolačići koji se privremeno čuvaju tokom online rezervacije automatski se brišu nakon 30 minuta neaktivnosti ili nakon zatvaranja internet prezentacije.
Na prikupljanje i čuvanje podataka putem ove usluge možete uložiti prigovor u bilo kom trenutku. Ukoliko želite da izbegnete aktiviranje kolačića, potrebno je da ih onemogućite u vašem pretraživaču. Međutim, isključivanje kolačića može ograničiti upotrebu internet prezentacije i ponuđenih usluga.

Google Analytics
Naša internet prezentacija koristi Google Analytics, uslugu web analize koju pruža Google Ireland Limited (u daljnjem tekstu Google). Google Analytics koristi kolačiće koji se čuvaju na računaru posetioca, a koji nam omogućavaju analizu upotrebe naše internet prezentacije.
Korišćenjem naše internet prezentacije dajete pristanak na obradu prikupljenih podataka o korisniku od strane Google-a. Čuvanje kolačića na Vašem računaru možete sprečiti podešavanjem pretraživača. Takođe, možete sprečiti Google da prikuplja i obrađuje podatke preuzimanjem i instaliranjem dodatka za pretraživač, koji je dostupan na linku
https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.
Za više informacija o uslovima korišćenja i privatnosti posetite link
https://www.google.com/analytics/terms/ ili https://policies.google.com/?hl=sr.

Google Maps
Na našoj internet prezentaciji koristimo Google Maps kako bismo Vam na privlačan način predstavili našu ponudu i tačnu lokaciju naših proizvoda.
Usluga mapiranja Google Maps na našoj internet prezentaciji povezana je putem API-ja. Za više informacija o tome kako se obrađuju Vaši podaci, pogledajte Google politiku privatnosti na linku https://policies.google.com/privacy?hl=sr

Google Web fontovi
Kako bismo osigurali uniformnost fontova i našu ponudu predstavili na privlačan način, na našoj internet prezentaciji koristimo Google Web fontove. Da bi ispravno prikazao fontove i tekst, Vaš internet pretraživač treba da se poveže sa Google serverima i da učita potrebne fontove u keš. Ukoliko Vaš pretraživač ne podržava Google Web fontove, koristiće se podrazumevani font Vašeg računara.
Više informacija o Google Web fontovima možete pronaći na linku
https://developers.google.com/fonts/faq
i u Google politici privatnosti na linku
https://policies.google.com/privacy?hl=sr.

Retargeting
Radimo sa partnerima koji se bave oglašavanjem na osnovu retargeting tehnologije. Ova tehnologija omogućava da se posetioci koji su već zainteresovani za naše proizvode na internet prezentacijama naših partnera privuku na naš sajt. Prikaz ovog reklamnog materijala na stranicama naših partnera zasniva se na tehnologiji kolačića ili drugim anonimnim korisničkim ID-ovima i analizi prethodnog ponašanja upotrebe. Ovaj oblik oglašavanja je u suštini anoniman.
Čuvanje kolačića možete sprečiti tako što ćete izabrati opciju “Ne prihvatam kolačiće” u podešavanjima pretraživača. Takođe, možete podesiti Vaš pretraživač da Vas svaki put pre postavljanja kolačića pita da li se slažete sa time da ih postavi. Konačno, jednom postavljene kolačiće možete izbrisati u bilo koje vreme. Ističemo da u ovom slučaju možda nećete biti u mogućnosti da koristite sve funkcije naše internet prezentacije.

Facebook, Custom Audiences, Facebook Marketing Services
Pomoću Facebook Piksel-a, Facebook može da odredi posetioce naše internet prezentacije kao ciljnu grupu za prikazivanje reklama (tzv. “Facebook oglasi”). Mi koristimo Facebook Piksel za prikazivanje Facebook oglasa koje smo poslali samo onim korisnicima Facebook-a koji su pokazali interes za našu online ponudu. Obrada podataka od strane Facebook-a odvija se u kontekstu Facebook politike korišćenja podataka.
Detaljnije možete pogledati na linku
https://www.facebook.com/business/help/651294705016616.
Opciju korišćenja Facebook Piksel-a možete da ugasite. Uputstvo je dato na linku
https://www.facebook.com/business/help/651294705016616

Online chat na našoj internet prezentaciji
Naša internet prezentacija koristi Zendesk Chat, live chat softver iz Zendesk Inc. Prilikom posete naše internet prezentacije kroz Zendesk se beleže sledeći podaci posetioca: broj prethodnih poseta, broj prethodnih ćaskanja, put posetioca, lokacija, IP adresa, uređaj, pregledač i korisnički agent.
Ukoliko koristite live chat na ovoj internet stranici, prikupićemo informacije koje ste nam dostavili (Vašu e-mail adresu, ime, prezime i broj telefona ukoliko je potrebno) kako bismo odgovorili na vaša pitanja.
Više informacija o privatnosti u Zendesk možete naći na linku
https://www.zendesk.com/company/customers-partners/privacy-policy

Pravilnik

Pojam “Internet prezentacija” u svrhu ovog pravnog obaveštenja, obuhvata sve stranice na web adresi www.1atravel.rs (u daljem tekstu: internet prezentacija).
Informativna delatnost i prodaja usluga putem naše internet prezentacije obavljaju se u okviru registrovane delatnosti turističke agencije 1 A Travel d.o.o. Beograd (matični broj 20405317, PIB 105525494).
Korišćenjem naše internet prezentacije prihvatate uslove iz ovog Pravilnika. Ovaj Pravilnik predstavlja Ugovor između 1 A Travel kao vlasnika internet prezentacije i svakog pojedinog Korisnika.
Našu internet prezentaciju možete koristiti isključivo uz poštovanje ovog Pravilnika, na način i pod uslovima predviđenim ovim Pravilnikom.

Opšte odredbe
Ovim Pravilnikom uređuju se prava i obaveze u vezi sa korišćenjem naše internet prezentacije.
Uslovi iz ovog Pravilnika primenjuju se na celu internet prezentaciju i povezane servise koje pružamo.

Ograničenje odgovornosti
1 A Travel ne odgovara za oblik i sadržaj povezanih (linkovanih) internet prezentacija.
Naša internet prezentacija je informativnog i prodajnog karaktera i podleže dnevnom ažuriranju. Usled obima ponude i vremena dostavljanja podataka od strane hotelijera, cene, opisi i fotografije u trenutku rezervacije mogu se razlikovati od onih koji su dati na internet prezentaciji.
Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, prikazu slika i samih cena, ali iz navedenih razloga ne možemo garantovati da su sve informacije uvek ažurne, kompletne i bez grešaka. Na primer, može se dogoditi da fotografije kojima se na reprezentativan način putnici informišu o pojedinim smeštajnim objektima i njihovim sadržajima ne odgovaraju hotelskim sadržajima.
Sve ponude prikazane na internet prezentaciji su deo naše ponude, ali ne podrazumeva se da je naša ponuda dostupna u svakom trenutku. Naša internet prezentacija može biti privremeno nedostupna, na primer usled održavanja. Ne snosimo odgovornost za privremenu nefunkcionalnost internet prezentacije i/ili nedostupnost svih ili dela podataka koji se na njoj nalaze. Takođe ne snosimo odgovornost u slučaju vanrednih situacija. Viša sila predstavlja okolnost na koju ne možemo uticati, a podrazumeva, ali se ne ograničava na, rat, požar, zemljotres, poplavu, nestašicu električne energije i dr.

Zadržavamo diskreciono pravo da ovaj Pravilnik izmenimo u bilo kom trenutku, bez prethodnog obaveštavanja Korisnika. Postavljanjem novog Pravilnika na samu internet prezentaciju prestaju da važe odredbe ovog Pravilnika. Ukoliko nastavite da koristite našu internet prezentaciju nakon izmena, podrazumeva se da prihvatate sve uslove tako izmenjenog Pravilnika. Stoga savetujemo da periodično ponovo detaljno pročitate informacije sadržane u Pravilniku, kako biste bili informisani o eventualnim promenama.

Uslovi korišćenja Online prodaje, prava i obaveze
Usluge koje se prodaju putem naše internet prezentacije poseduju svojstva potrebna za upotrebu i informisanost korisnika te vrste usluga.
Internet prezentacija daje informacije o uslugama koje mogu biti predmet prodaje. Prodaja se vrši u slučaju da internet prezentacija u određenom vremenskom periodu obezbedi dovoljan broj korisnika zainteresovanih za određenu robu/usluge.
Ponudu izloženu na našoj internet prezentaciji imamo pravo da menjamo. Takođe, u okviru ponude mogu postojati i specijalne ponude.
Prodajna cena usluge naznačena je uz svaku uslugu, a mogućnost kupovine usluga uz posebne cenovne pogodnosti ili uz posebne prodajne podsticaje (akcijska prodaja), obavlja se u skladu sa uslovima koji su objavljeni na stranici “Promo ponude” i podleže posebnim uslovima trgovine.
Za svaku pojedinačnu uslugu Korisniku internet prezentacije izdajemo potvrdu sa kojom se Korisnik internet prezentacije legitimiše i preuzima kupljenu odnosno koristi uslugu. Korisnik se legitimiše kod 1 A Travel sa tom potvrdom o izvršenom plaćanju i važećim ličnim dokumentom izdatim od strane nadležnih organa Republike Srbije.
Plaćanje se vrši elektronskim putem, preko interneta, u bankama ili drugim finansijskim institucijama, na način i pod uslovima predviđenim na našoj internet prezentaciji.
Kupovinom usluge Korisnik internet prezentacije može iskoristiti uslugu u roku koji je naveden pri prihvatanju ponude. U slučaju da Korisnik internet prezentacije ne iskoristi uslugu u roku koji je predviđen, gubi pravo na korišćenje kupljenje usluge i nema pravo na reklamaciju.
Korisnik internet prezentacije je saglasan da mu internet prezentacija može slati ponude na dostavljeni mejl.

Raskid ugovora
Korisnik internet prezentacije nema pravo na jednostrani raskid ugovora. Svaki raskid ugovora je regulisan Opštim uslovima putovanja naše agencije.

Reklamacije i dodatna pojašnjenja
Korisnik internet prezentacije ima pravo na reklamacije u vezi internet prezentacije, u vezi rada internet prezentacije i sklapanja ugovora. Sve pomenuto kao i dodatna pojašnjenja može poslati na mejl info@1atravel.rs.
Agencija 1 A Travel kao vlasnik internet prezentacije odgovoriće na reklamaciju u za to predviđenom zakonskom roku.
Sve reklamacije u vezi samog putovanja koje je kupljeno, rezervisano i potvrđeno putem internet prezentacije podnose se na način i u skladu sa Zakonom o turizmu, Zakonom o zaštiti potrošača kao i pravilima YUTA-e čiji je 1 A Travel član. Ove informacije možete naći na ovoj stranici.

Zakon
Naša agencija i sama internet prezentacija u potpunosti poštuju i zalažu se za poštovanje prava ličnosti, privatnosti, intelektualne svojine i autorskih prava, zaštite podataka i dobrih poslovnih običaja u skladu sa zakonom.
Pravo na korišćenje sajta imaju sva lica, međutim, kao vlasnik internet prezentacije, imamo pravo da uskratimo pravo korišćenja svakom Korisniku bez navođenja razloga.

Zabrana verske, rasne, nacionalne, polne ili druge vrste diskriminacije
1 A Travel poštuje ljudska prava predviđena Ustavom Republike Srbije. S tim u skladu nije dozvoljeno postavljanje sadržaja kojim se vređaju osnovna ljudska prava predviđena Ustavom Republike Srbije i/ili vređanje po osnovu verske, rasne, nacionalne, polne, rodne, materijalne ili druge vrste diskriminacije. Svaka zloupotreba, diskriminacija ili vređanje podleže kažnjavanju u skladu sa zakonom.

Zaštita podataka o ličnosti
Vezano za zaštitu podataka o ličnosti molimo Vas da pročitate našu Politiku privatnosti koja je data na linku xxx.

Pravo intelektualne svojine
Celokupan sadržaj internet prezentacije intelektualno je vlasništvo preduzeća 1 A Travel d.o.o. Beograd, kao nosioca prava i pod zaštitom je nacionalnog Zakona o autorskom i srodnim pravima i međunarodnih konvencija koje regulišu oblast autorskih prava. Izuzetak su određene fotografije koje su preuzete sa drugih internet sajtova kao što su sajtovi hotela i sajt Pixabay.
Znak i logotip 1 A Travel agencije zaštićeni su pravnim aktima.

Ograničenje upotrebe informacija i materijala
Kao Posetilac ili Korisnik naše internet prezentacije imate pravo da preuzmete sa servera informacije i materijale prikazane na njoj i imate prava da ih štampate. Međutim, pri tome ne smete da kršite naznačena autorska prava, prava intelektualne svojine ili druga prava o kojima postoji obaveštenje. Takođe, sadržaj naše internet prezentacije smete da koristite isključivo sa namenom pregleda za svoju sopstvenu upotrebu (za kućnu upotrebu), tj. u nekomercijalne svrhe.
Svaki drugi oblik upotrebe sadržaja naše internet prezentacije u komercijalne svrhe (kopiranje, ponovno objavljivanje, distribucija odnosno dalje slanje kao i širenje na bilo koji drugi način, apliciranje uz drugo robno ime ili marku i slično) je zabranjen, osim ukoliko to nije regulisano prethodnom pismenom dozvolom ili posebnim ugovorom sa Korisnikom.
Osim navedenog, zabranjena je i svaka druga objava, prerada, izmena, dopuna, prevod, prodaja, nedostojno iskorišćavanje dela, distribuiranje i na drugi način korišćenje sadržaja internet prezentacije suprotno zakonu, odnosno pridruživanje sadržaja ili dela sadržaja drugoj internet prezentaciji bez naše dozvole 1 A Travel.

Prelazne i završne odredbe
Prilikom online kupovine, rezervacije, otkaza putovanja i sl. primenjuje se Zakon o turizmu kao i Zakon o elektronskoj trgovini.
Svako korišćenje ove internet prezentacije u celini i/ili delimično koje je suprotno ovom Pravilniku smatraće se zloupotrebom. Svako postupanje mimo ovog Pravilnika i/ili pozitivnopravnih odredaba Republike Srbije biće sankcionisana.
Na sve što nije regulisano odredbama ovog Pravilnika primenjuju se odredbe Zakona o obligacionim odnosima Republike Srbije. U slučaju spora nadležan je Privredni sud u Beogradu.